Tematika


Humán Élettan

2009/2010 I. félév

4. hét:            A szívműködés elektromos és mechanikai sajátságai. A szív ingerképző és ingerületvezető rendszere. Az elektrokardiográfia alapjai, diagnosztikai jelentősége. A szív pumpaműködése. A szívciklus. A szívműködés idegi és humorális szabályozása.

5. hét:            A perifériás keringés jellemzői. Hemodinamikai alapok. Az erek funkcionális sajátságai. Az érfal simaizomzatának jellemzői, értónus fogalma, típusai. Az artériás vérnyomás meghatározó tényezői. A vérnyomás és vérelosztódás szabályozása.

6. hét:            A légzőrendszer működése. A légzés mechanikája. Légcsere, alveoláris gázcsere, belső légzés. A légzési gázok szállítása. A légzés idegi és kémiai szabályozása.

7. hét:            Az emésztőrendszer működése. A tápcsatorna funkciói, motoros és szekretoros működése, emésztés és felszívódás. Táplálkozás (táplálékszükséglet, a táplálékfelvétel szabályozása). Energiaháztartás, hőszabályozás.

8. hét:            A kiválasztó szervrendszer működése. A glomeruláris ultrafiltráció mechanizmusa. Tubuláris transzportfolyamatok alaptípusai, élettani jelentőségük. A veseműködés jellemző paraméterei: GFR (glomeruláris filtrációs ráta), FF (filtrációs frakció), C (clearance), E (extrakciós hányados).

9. hét:            A vese szerepe a homeosztázis fenntartásában. Volumen- és ozmoreguláció alapvonalai. A só- és vízvisszaszívás jellegzetességei. A vese hígító és koncentráló működése. A testnedvek pH-jának szabályozása, a légzés és a vese szerepe a pH szabályozásban.

10. hét:          A belső elválasztású mirigyek működése. Parakrin és endokrin mechanizmusok. A hypothalamo-hypophysealis rendszer. A hypothalamus és az agyalapi mirigy elülső lebenyének kapcsolata, a portális keringés jelentősége. Neurohormonok és tróphormonok.

11. hét:          A pajzsmirigy hormonjai (trijódtironin, tiroxin). Az alapanyagcsere hormonális szabályozása. A mellékvesekéreg hormonjai. A mineralokortikoidok, a glükokortikoidok és az androgének élettani hatásai.

12. hét:          A vér ionizált kalciumkoncentrációjának élettani jelentősége, a kalciumháztartás szabályozása. A mellékpajzsmirigy hormonjai. A hasnyálmirigy belsőelválasztású működése. A vércukorszint jelentősége, komplex hormonális szabályozása.

13. hét:          Nemi hormonok. Az idegi szabályozás komplex áttekintése. Szomatikus és vegetatív idegrendszer. Akaratlagos és reflexes szabályozás.

14. hét:          Az idegrendszer érző működése. Inger, receptor, az ingerület szállítása és agykérgi feldolgozása. A látás és a hallás élettani alapfolyamatai. Az idegrendszer mozgató működése: a vázizmok működése, a működést szabályozó idegrendszeri mechanizmusok (kérgi, kéreg alatti, gerincvelői szintű szabályozás, a kisagy szerepe a mozgások koordinációjában).

15. hét:          A vegetatív idegrendszer működésének alapjai. A szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer működésének közös és eltérő sajátságai, a vegetatív idegek és a beidegzett struktúrák közötti kapcsolat jellemzői. A szimpatikus idegrendszer és a mellékvesevelő integrált működése.

A kurzus tematikája letölthető innen

Utoljára frissítve: 2009. október 5.